Táncműfajok,táncstílusok Magyarországon.

"Táncoslábú, táncra fel! A táncparkett csak a Tiéd!Járjon lábad örömtáncban,lelked pedig mennyországba!"

                                   Angolkeringő...


                           angol_keringo.jpg

 

Az angolkeringő a táncversenyek első programjaként szerepel. Ezt a táncot a táncok királynőjeként emlegetik.


Az 1920-as évek elején fejlődött ki a bécsi keringő utódjaként. Gyakorlatilag a bécsi keringő lelassításaként keletkezett. Az angol elnevezés „ slow-waltz=lassú keringő" is erre utal. Ennél a táncnál a kerek mozdulatok mellett egyenes mozgást is tapasztalunk.


Először az 1922-es világbajnokságon táncolták, de igazából csak 1929-ben kapta az angolkeringő nevet. Az angolok, mivel a bécsi keringőt túl erotikusnak és testközelinek tartották, ezért az angolok, hűvösségük nem takarván, a lassított formával és származási helyük által lett a táncnak angolkeringő a neve. Többek között szeméremsértőnek tartották, hogy szemből átölelték a hölgy derekát, amelyre addig még nem volt példa.

                                                angol_keringo_2.gif  

Ez a tánc a boszton és slowfox stílusából alakult ki. Később a fordulásokat az ütemek végén az összezárt lábak jellemezték. Csak háromnegyedet fordultak, jobbra-balra, mert a teljes fordulatok bonyolultnak bizonyultak, ezért a tánc szerkezete átlós jelleget mutatott. Ezt a táncstílust az angol tánctanárok és koreográfusok fejlesztették ki.

                                   angol_keringo1.jpg

A táncversenyek első körében szerepel az angolkeringő. Zenéje érzéki, szinte szentimentális, harmonikus és egyben ritmikusan lendületes. Térben törésmentesen haladó forduló mozgásban nyilvánul meg. Lassú és egyenletes lendületű, az emelkedések és süllyedések közötti átmenetek hangsúlyozása és formálása. Természetesen, csak az idős generációt zavarta ez a forma, míg Viktória királynő, aki maga is jártas volt a bálozások és tánc terén, ezzel szemben rendkívülinek tartotta. Ezáltal szép lassan lecsendesedtek az indulatok, és a keringő erős gyökeret eresztett. Ezért ma két meghonosodott keringő formát ismerünk, a bécsi (gyors) keringőt, és az angol (lassú) keringőt.

                                      angol_keringo_3.jpg


Zenéjére az első ütem hangsúlya jellemző, lassan áradó, harmonikus forma és 3/4-es ütem  a jellemző. Tudásszinttől függően 29-32 ütem/perc a tempója, versenyeken azonban kötelezően 30 ütemet kell besűríteni egyetlen percbe.

A keringő alapjait, illene tudni táncolni, a mai kor emberének is!

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 38
Tegnapi: 29
Heti: 175
Havi: 614
Össz.: 354 825

Látogatottság növelés
Oldal: Angol keringő.
Táncműfajok,táncstílusok Magyarországon. - © 2008 - 2024 - tancmufaj-tancstilus.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »