Táncműfajok,táncstílusok Magyarországon.

"Táncoslábú, táncra fel! A táncparkett csak a Tiéd!Járjon lábad örömtáncban,lelked pedig mennyországba!"


Ősi táncok...


osi_tanc14.jpg


Az ősidőbe vissza tekintve, amikor az emberek felismerték a ritmust és a vele együtt mozgást, a körtánc volt az első ami kialakult. Eleinte minden ok nélkül, csak az ütem érzékelése volt az ami elinditotta őket a táncra. Majd később, amikor egyre tudatosabbá váltak, alakultak ki köztük a szerep felosztások. Az erősebb tulajdonsággal rendelkezők, elkezdtek vezető szerepekhez jutni és egyedüli hatalmat gyakoroltak a törzs tagjai felett. A nagy vezetők mellett, hamar szerepet kaptak azok, akik valamilyen különös képességet hordoztak magukban.Ezek voltak a sámánok és a varázslók. Ők voltak talán a Földön az első szóló táncosok! Egyedi megkülönböztető ruhájukban és testi diszítésben adták elő, mágikus és varázslatos táncaikat. Az emberek körtáncokat jártak, ekkor még nem volt tabu nőnek és férfinak együtt táncolni, csak később, amikor kialakultak a vallási szertartások.

                                osi_tan2.jpg

Majd ezután előtérbe helyezkedtek a tevékenységi táncok. Akár munka után, akár gyógyító célzattal, vagy áldást kérő jelleggel. Akkor is táncoltak, ha valami öröm vagy bánat érte Őket. Már korán rájöttek arra, hogy a tánccal mélyebb érzéseket is ki lehet fejezni, talán ez volt az első nyugtatószer amit használtak. Sőt többszőr extázisba estek, annyira átengedték a hatalmat testük felett a táncnak és a ritmusnak. Hitték, hogy a transzbeli állapotok alatt közelebb kerülnek az ismeretlen dolgokkal, mint például az Istenekkel és természetfeletti láthatatlan világgal. Fantasztikus ritmusélményben lehetett részük,  amikor felfokozott állapotba kerültek. A magyar embereknél a szertartásokat táltosok vezették, akikről ma egyre többet hallunk ismét az országunkban.

                                                    osi_tanc10.jpg

Később megjelentek a vallási táncok, amit, kimondottan csak templomokban vagy a templomtereken táncoltak. Itt már egyöntetű (koreografált) mozdulatokat végeztek a táncosok. Ahogy a munka területén, úgy a nemek közt is elkezdődött az elszigetelődés. Bizonyos táncokat, csak férfiak táncolhatták. Ezek voltak például a vadásztáncok, harci táncok. Ezenkivül volt még beavatási tánc, termékenységi tánc, gyógyító tánc, születési tánc, szerelmi tánc, asztrális tánc és temetési táncok. Egyébként számos őskori sziklarajz is fennmaradt abból az időből, amely ábrázolja a különböző táncokat. A táncmozdulatok fő alkotói a lábak mellett, szinte az egész test volt, így a karok és a fej is fontos szerepet játszott, a kifejezésre.

                          osi_tanc12.jpg          

Fantasztikus, ahogyan a körtánc után kifejlödőtt a kígyó és hullámvonal, majd a sortánc is. Már itt kezdett tovább fejlődni a tánc. Talán azért mert unalmasnak tartották, vagy inkább azért mert már akkor is szerették a változatosságot. Sőt, ezután kialakultak a páros táncok, igaz még sorban táncolták, de nő és férfi egymással szemben!

                                                           osi_tanc5.jpg

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 27
Tegnapi: 29
Heti: 164
Havi: 603
Össz.: 354 814

Látogatottság növelés
Oldal: Ősi táncok.
Táncműfajok,táncstílusok Magyarországon. - © 2008 - 2024 - tancmufaj-tancstilus.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »