Táncműfajok,táncstílusok Magyarországon.

"Táncoslábú, táncra fel! A táncparkett csak a Tiéd!Járjon lábad örömtáncban,lelked pedig mennyországba!"

                                       Bécsi keringő...


                              becsi_keringo.jpg     


Talán az egyik legnépszerűbb társastánc a földön. A lendületes tánc magával ragadja a táncost és nézőjét egyaránt.

Eredete a XVI. Századtól kezdődik, majd a XVIII. Századig tilalom alatt állt. Bálok alkalmával, ahol általában vonós hangszereken játszottak, elengedhetetlen volt a bécsi keringő. Nagyban hozzájárult a Strauss dinasztia lenyűgöző muzsikája.

1951-ben Paul Krebs tánctanárnak köszönhetően hivatalosan is felvették a versenytáncok közé, a standard versenyekbe. A legrégebbi hagyománya a társastáncok közül, ennek a keringőnek van. Neve a német szóból származik, waltzen=forogni, keringeni. Ezt a táncot a németországi és ausztriai nép, falvakban és városokban egyaránt táncolta, még táncmester nélkül. Körtánc volt 3/4-es vagy 3/8-os ütemben, amelyben a párok egymást átkarolva és egymás körül forogva táncoltak.

                                  becsi.jpg     

A tilalom egy hatósági rendelet volt, amely kimondta, hogy tilos a partnernő körbeforgatása és pörgetése, levegőbe dobálása és átpördítése. Ebben az esetben, egy hosszú termet kellett a lehető legkevesebb forgással végig táncolni.


1750 körül a waltzen szó egy rögtönzött bécsi vígjátékban jelent meg, Johann Wolfgang von Goethe számolt be a táncról szerzett tapasztalatáról. Majd 1787-ben négy személy feltűnést keltett Bécsben, az „Una cosa rara" cimű operában, akik az első keringőt eltáncolták.

                                                    becsi_keringo_2.jpg

A bécsi keringő 6 lépésből áll és két 3/4 -es ütemre volt felosztva, fordulással összekötve. Volt, hogy egy kis időre a modernebb, dinamikusabb táncok átvették a vezető szerepet a bécsi keringőtől, de Németországban és Ausztriában a harmincas évek elején újra felélénkítették.  Az angoloknál a bécsi keringő sohasem volt előtérben, tiltakozásukat mutatva, a bécsi keringőt a standard versenyek alkalmával, ezt a táncot utolsóként mutatják be. Az osztrák császári és királyi katonatiszt és tánctanár, Karl von Mirkowitsch, a bécsi keringőt újra a társaság és a verseny középpontjává tette. A tánc egész teret betöltő forgásokban nyilvánul meg, gyors, szárnyaló és egyenletes. Nem véletlen, hogy temperamentumos, magával ragadó és szárnyaló bécsi keringőt oly sokan szeretik táncolni.


              becsi_keringo1.jpg


Viktória királynő uralkodása alatt ez a keringő, méltán népszerű volt és az amerikai jazz dallamok érkezéséig fennmaradt egészen a XX. Századig. Mindez a népszerűség köszönhető volt a jó zenének és zeneszerzőnek. Lehár Ferenc is nagyban hozzájárult a „Víg özvegy" operettje által. Persze Johann Strauss és fia százával komponáltak gyors ütemű zenéket a keringőknek. Világszerte táncolták ezt a közkedvelt táncot a bécsi keringőt, nemcsak Bécsben, de Párizsban, Londonban és New Yorkban is művelték.Ma a standard versenytáncok egyik közkedvelt táncműfaja.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 17
Tegnapi: 29
Heti: 154
Havi: 593
Össz.: 354 804

Látogatottság növelés
Oldal: Bécsi keringő.
Táncműfajok,táncstílusok Magyarországon. - © 2008 - 2024 - tancmufaj-tancstilus.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »