Táncműfajok,táncstílusok Magyarországon.

"Táncoslábú, táncra fel! A táncparkett csak a Tiéd!Járjon lábad örömtáncban,lelked pedig mennyországba!"

                                    Disco táncok...


                           disco3.jpg

A disco egy olyan szórakozóhely, ahol a zenét, még ma is legtöbbször Dj-k szolgáltatják. A disco tánc  egy szabad formátumú tánc, amit a mai és középkorú korosztály is szívesen táncol.

                                disco4.jpg

Meghatározói a táncnak  a különböző zenei stílusok. Ebből alakultak ki a mai modern táncformák.


                               Break...

Kezdetben  a break sem aratott osztatlan sikert. 1980-ban például letartóztatták a High Times Crew banda tagjait, mert a washingtoni metró területén mutatták be tánctudásukat a közönségnek.

                     break2.jpg   

A breakből fejlődhetett ki a hip-hop és a funky mint táncstílus, melyeket az európai közönség főként a TV csatornáin keresztül ismert meg. A video-klippek jól ismert koreográfiái és mozdulatai nagyrészt ehhez a két stílushoz köthetőek. A hip-hop és a funky közti különbség talán még nehezebben megfogható, mint a zenében. A funky sokkal inkább "fekete" zene és tánc, míg a hip-hop ma már inkább a fehérek stílusa. A funky lágyabb, kicsit lassabb zenéjét tükrözi a tánc is: lágyabb, kerekebb, lazább mozdulatok alkotják, a hangsúly a lent van, kevés benne az akrobatikához közelítő elem. Ezzel szemben a hip-hop egy keményebb, szögletesebb változat, ahol a mozdulatok hangsúlya fent van, a táncosok ugrálnak, alkalomadtán a földön fetrengenek.

                                break.jpg

A breakdance gyökerei egészen 1969-ig nyúlnak vissza, ekkor rögzítette James Brown a Get On The Good Foot című dalt, melyet maga is akrobatikus mozdulatokkal kísért élő koncertjein. Szintén ebben az esztendőben alapította meg Bronxban Afrika Bambaataa az első tánccsoportot, a The Zulu Kings-et. Bambaataa hamar rájött, hogy az akrobatikus tánc levezeti a gettókban napjaik nagy részét semmittevéssel töltő fiatalok energiáit. Ugyanezen az elven az utcai verekedéseket is tánccsatákkal próbálta feloldani.A megfelelő zenei háttér kialakulása DJ Kool Herc nevéhez fűződik, akit sokan a hip-hop egyik szülőatyjának tartanak. Ő használta először a dalokban szereplő kiállásokat (break) különálló zenei egységként, teljesen új hangzást és stílust teremtve. Herc egymásra illesztett break-jeiből született meg a breakbeat (a breakbeat ma is a drum'n bass és a jungle fontos eleme), ami elősegítette a rap és a B-Boying elterjedését.A ma is használatos B-Boy főnév és ige eredetére több magyarázat létezik. Az egyik szerint a szó magától Kooltól ered, aki a bulijain azt kiabálta a mikrofonba: „B-Boys go down!" A találgatás azóta is folyik, hogy a „B" a boogie vagy a break kezdőbetűje-e. A másik magyarázat szerint az afrikai Boio kifejezésből származik, ami ugrást jelent.


                                  

                                   Hiphop...


A hiphop egy nyugat afrikai és egy afro amerikai zenére vezethető vissza. Ez egy zenei műfaj, amely az Amerikában található Bronxból indult útjára. A műfaj nem csak a zenét, hanem egy életstílust is képvisel.

                         hiphop2.jpg     

1929-ben, mély gazdasági válság érte a Bronxiakat. A munkahelyek megszűntek, ezáltal több lett a munkanélküli. A tehetősebb emberek elköltöztek, a szegényebbek pedig maradtak. Egyre több lett a drogfüggő, a fiatalok pedig bandákba tömörültek. Ezek a bandák veszélyt jelentetek a társadalom számára, hiszen minden szabadidejüket bünőzéssel töltötték.

Szerencsére az emberek között akadtak olyanok, akik megelégelték a bandaháborukat, és valami újat szerettek volna behozni a dolgok visszaszorítására. A hip hop tánc első úttöröje a jamaicai születésű Kool Herc volt, akinek zenei pályafutása nagyban hozzásegítette a zene kialakulását.

                                  hiphop.jpg

A hiphop egy lüktető, egyéni stílusú tánc, fél akrobatikus elemekkel társítva. Ezek az elemek a térdforgás, gátülés, derékcsavar. Öltözékük egyszerű és laza, általában melegítő és könnyű sportcipő.


                         Electric Boogie ...

 Az 1960-as években tévében vetített, Lostin space  műsor robotjai ihlették az electric boogie táncot. Az utcai táncosok fővárosában Los Angelesben,  ismét a fekete srácok voltak azok, akik ebből szórakoztató táncot varázsoltak.                          

electric_boogie.jpg

 Majd 1969-ben egy fekete srác, kifejlesztette a Campbell lockot, amit a nevéből adódóan viselt, úgy hívták Don Campbell. A hidraulikus robotmozgást, összekeverte egy sztepp tánc alapelemeivel. A teljesen új táncmozdulatokba belevitt különböző arckifejezéseket és szinte bohócszerű öltözetet. Ezt a stílust nevezzük ma Lockingnak.

electric_boogie2.gif


 A korai hatvanas években már megváltozott az öltözékük. Magas talpú cipő, vastag csíkos zokni, és térdig érő bő nadrág, fényes színes ingeket,színes csokornyakkendőt és apple boy óriás sapkákat fehér kesztyűvel viseltek. Az electric boogie, imitált és pantomim jellegű tánc robotszerű mozgásokkal tűzdelve.Az electric boogie igazi világhírnevét Michael Jacksonnak köszönhetjük.                      Moonwalk...

Ez egy olyan tánc, ahol a táncos azt a benyomást kelti, miközben  hátrafele halad, előre lépked. Ez a tánc a break tánchoz sorolható.

                                moonwalk_tanc.jpg

Michael a legnagyobb hatású előadóművész volt, olyan egyéni stílust tett népszerűvé, amelyet csodálattal bámult a balettostól a latin táncosig mindenki. Michael Jackson által ismerte meg a nagyvilág az azóta a legismertebb táncmozdulattá vált moonwalkot, mely lépés variánsaival valóságos extázisba ejtette azokat a szerencséseket, akik élőben láthatták. 1983-ban mutatta be egy televíziós showműsorban, és akkora sikert aratott vele, hogy utána minden videoklipjébe és koncertjébe be kellett építenie.

                     moonwalk2.jpg


 A híres tánclépést egy Bill Bailey nevű szteptáncos járta először még 1955-ben, az első énekes előadó pedig, aki színpadon bemutatta, David Bowie volt. Michael Jackson az ő Los Angeles-i koncertjein leste el a mozdulatot, és 1983-ban a Motown jubileumi tévéműsorában mutatta be először. A tánc ezzel Jacko névjegyévé vált, és koncertjein elengedhetetlen kellék lett a Billie Jean című sláger tánckoreográfiájában.Weblap látogatottság számláló:

Mai: 26
Tegnapi: 29
Heti: 163
Havi: 602
Össz.: 354 813

Látogatottság növelés
Oldal: Discó táncok.
Táncműfajok,táncstílusok Magyarországon. - © 2008 - 2024 - tancmufaj-tancstilus.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »